a.denouden@swmd.nl 010-591 8052

Feestje op de boerderij

Jairana Zuidgeest won op 27 oktober De PassieAward uit handen van wethouder mw. van Nimwegen. Ze won de prijs voor haar originele idee voor maatschappelijke stage en kort geleden voerde ze haar idee uit. Samen met haar vriendin verzorgde ze een ‘gratis feestje’ voor kinderen van de Voedselbank op de boerderij van familie Moerman aan de Broekpolderweg.


Joke Cats, vrijwillige coördinatrice van de Voedselbank Maassluis, vond hun idee goed, het had kans van slagen, de meiden kregen alle ruimte. Jairana en Mirna, tweedeklassers van het Lentiz vmbo Maaslandcollege, maakten folders en deelden die uit, maar geen van de 120 klanten gaf zijn kinderen op. Ze lieten zich niet uit het veld slaan en namen de week er op inschrijfformulieren mee naar de Voedselbank, zodat mensen zich meteen konden inschrijven. Daar werd niet door iedereen leuk op gereageerd: “dat weten we al, vorige week kregen we al een folder”. Gelukkig leverde deze actie drie inschrijvingen op en een vierde zegde toe te komen.

Jairana en Mirna bedachten samen met boerin Elseline Moerman een speurtocht over de boerderij. In de stal, aan het hek, bij de hooiberg, op allerlei plekken, zouden puzzelstukjes komen hangen, die de kinderen moesten verzamelen en die dan aan elkaar gelegd een foto van de boerderij vormden. Ook voor limonade en snoepjes zouden de scholieren zorgen.

Zaterdagmiddag was het zo ver. Spannend, want zouden degenen die zich opgeven hadden ook echt komen? Het weer werkte totaal niet mee, het was een grijze ochtend met veel buien… Tegen de klok van 13 uur, draaide er een auto het boerenerf op, waaruit drie kinderen sprongen. De andere drie gezinnen die zich inschreven, lieten het afweten. Jairana en Mirna namen de kinderen mee de boerderij over, langs de koeien, de kippen, de schapen en de poes en hond Polly (die graag eieren lust). De puzzelstukjes werden snel gevonden en toen de speurtocht afgelopen was, was er nog volop tijd voor de kids om op de grote trampoline te springen. De puzzelstukjes gingen mee naar huis: “Kijk eens papa!”

Jairana en Mirna, dit is een stage om trots op te zijn!