info@swmd.nl 010-591 8052

DSC_0486WW-uitkering en vrijwilligerswerk

Vrijwilligerswerk kan een goede manier zijn om (werk-)ervaring op te doen. Ook is het een manier om sociale contacten te onderhouden. Maar ben je op zoek naar betaald werk? Dan mag het vrijwilligerswerk re-integratie niet in de weg staan. Je dient vrijwilligerswerk te overleggen met de werkcoach/arbeidsdeskundige van het UWV.

Wat is vrijwilligerswerk volgens het UWV?

– waarvoor je  niet betaald krijgt (op een mogelijke onkostenvergoeding na) en waarvoor je ook geen betaling kunt verwachten;

– dat je doet voor een kerk, moskee of een maatschappelijke organisatie (zoals een sportvereniging of een verzorgingshuis)

– dat jij of een ander niet eerder voor loon deed

Wanneer hoef ik niet te solliciteren?
In overleg met je werkcoach kun je misschien een half jaar ontheffing van de sollicitatieplicht krijgen als je mantelzorg verricht of vrijwilligerswerk doet.

Mag ik een onkostenvergoeding krijgen?

Soms krijg je een onkostenvergoeding voor vrijwilligerswerk. De maximale onkostenvergoeding is € 150 per maand. Dit bedrag mag niet hoger zijn dan € 1.500 per jaar, anders heeft het gevolgen de voor je uitkering. Reiskosten worden hierbij niet meegeteld. Ontvang je een hogere vergoeding? En kun je niet aantonen dat dit hogere bedrag een onkostenvergoeding is? Dan verlagen wij je uitkering. Het is belangrijk dat je bonnetjes bewaart van de onkosten die je maakt.
Meer informatie vind je  op: Vrijwilligerswerk.nl