info@swmd.nl 010-591 8052

Recycletas of Laurentiuskoffie?

Schipluiden – Schipluidenaren kunnen hun stem uitbrengen op de inzendingen voor de Innovatieprijs van Schipluiden in De Dorpshoeve. Daar zijn vier mooie vrijwilligersinzendingen tentoongesteld. Schipluidenaren bepalen samen met de jury wie de winnaar wordt om een wens van 500 euro in vervulling te laten gaan. Wordt het de Zonnebloem met ‘koffie en gebak’, Redefa met ontwikkelingswerk, Schaapskudde Vockestaert of de Dorpshoeve zelf?

“Ergens een kop koffie drinken, dat lijkt vanzelfsprekend, maar dat is het niet voor mensen die minder mobiel zijn!”, schrijft Marian Vermeulen van Zonnebloem. “Onze nieuwe actie is, dat gasten (ouderen) die bezocht worden door vrijwilligers van de Zonnebloem ergens in een horecagelegenheid in Schipluiden koffie en gebak gaan nuttigen. De gast mag zelf kiezen welke locatie het gaat worden en hun vrijwilligster brengt hun daar naartoe. Dat is echt genieten! Zo komen de gasten op plaatsen waar ze anders niet kunnen komen”.

Stichting Redefa van Arjen Bemmelmans en Sophie van den Berg zet zich in om recycleproducten gemaakt in ontwikkelingslanden te kunnen verkopen in Europa. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan een tas gemaakt van plastic waterzakjes die daar anders op straat gegooid worden als afval, maar nu dus door de bevolking omgevormd worden tot een hippe tas. Ontwikkelingslanden hebben geen zich op trends en kwaliteitswensen van westerse consumenten vanwege de afstand. Redefa wil daar verbetering in brengen door webshops, een internetportal en nieuwe media in te zetten om producenten én westerse ontwerpers, winkelketens en consumenten bij elkaar te brengen.

Schaapskudde Vockestaert hoort inmiddels bij het recreatiegebied aan de zuidrand van Midden-Delfland. De schapen maaien het gras en vormen een mooi levend decor. Stichting Schaepskudde Vockestaert zette meerdere intitiatieven op: de herder verzorgt lessen over zijn kudde aan kinderen, er is er een mogelijkheid tot picknicken bij de kudde en jaarlijks is er een lammetjesdag, schaapscheerderfeest en een wolmarkt. Met kerst trekt een deel van de kudde zelfs Schiedam in! “De stichting staat nog voor een grote uitdaging, sinds de start is de kudde gehuisvest in de Adrianushoeve, een boerderij eigendom van Rijkswaterstaat, die bij de aanleg van de A4 gesloopt wordt. Het terrein gaat dienst doen als opslag en directieketen. Voor Rijkswaterstaat niets dan waardering en de quote ‘mede mogelijk gemaakt door’, maar de schapen hebben een dak nodig en dus zijn we druk op zoek naar een nieuwe locatie eventueel samen te gebruiken met een andere maatschappelijk verantwoorde partij”, zo geeft Ellen Zwetsloot aan.

Stichting De Dorpshoeve in Schipluiden is een niet meer weg te denken vrijwilligersinitiatief. De stichting heeft het mogelijk gemaakt dat De Dorpshoeve in ieder geval tot 31 december 2013 open blijft en biedt ruimte aan evenementen voor en door Schipluidenaren, een ontmoetingsplek. De Dorpshoeve verhuurt ruimte en denkt mee met de vrijwilligers van de hurende partij. Samen maken ze een bijvoorbeeld een muzikale avond tot een succes. Velen stonden in 2008 sceptisch tegenover dit project, maar nu zijn de meningen heel erg positief. Zo is bijvoorbeeld het onderhoud voortvarender ter hand genomen en is de verhuur sterk toegenomen. Het terras is met mooi weer open -de nieuwe Laurentiuskoffie is een trekker-. Ook (maatschappelijke) stagiairs zijn er van harte welkom. Chapuk is uw gastheer en Nico van de Besselaar een graag geziene actieve voorzitter.

Het Servicepunt Vrijwilligers en Gemeente Midden-Delfland zien uw stem graag tegemoet in De Dorpshoeve, in dit Europees Jaar van het Vrijwilligerswerk. Want het Europees Jaar maken we met toch met elkaar!